Job sau afacere online?

 După vreo 3 zile de chinuială cu un molar, sunt din nou „up and running”!

Cum unul din rosturile vacanţei este să cugeţi cu privire la ceea ce ai făcut şi ce ar mai fi de făcut fără presiunea lui „trebuie” şi a ceasului, m-am hotărât să disec un fenomen care necesită clarificări serioase.

Am pornit de la nişte date concrete oferite de metrica cursului CBPN 01, precum şi de la studiile efectuate în perioada 2006 – prezent privind piaţa muncii online.

O primă constatare a fost aceea că peste 90% din userii internet, sunt interesaţi de afacerile online, sub o formă sau alta.

Dacă interesul atât de ridicat pentru antreprenoriat este un semn de foarte bun augur, o altă dezvăluire făcută de către analize şi cifre, este alarmantă însă!

Covârşitoarea majoritate a celor interesaţi, confundă vânzarea timpului online, cu afacerile online!

Este o distincţie fundamentală între afacere online şi serviciu sau job sau loc de muncă online!

Şi este o distincţie fundamentală, deoarece este una să îţi vinzi timpul, chiar dacă faci asta de acasă, din faţa calculatorului şi este cu totul altă poveste să conduci o afacere, care înseamnă să ai o echipă, să ai o strategie de afaceri, să ai un plan de aplicare a strategiei, să ai obiective clare, să ai propriile produse şi servicii să ai întreg sistemulpus la punct şi funcţional.

Foarte multă lume confundă modelele de afaceri online de tip „Affiliates” cu propriile lor afaceri. Vreau să clarific acum că acest model de afaceri, este o afacere pentru cel care deţine şi administrează programul de afiliere!

Pentru toţi ceilalţi care se înscriu spre a promova un serviciu sau un produs, este un job online! Adică, un loc de muncă pe internet, unde ţi se spune ce să faci, cum să faci şi pentru care eşti plătit un procent oarecare din vânzările efective pe care le realizezi.

Mi se pare surprinzător faptul că sunt poate singurul care ridică problema asta, chiar şi la nivelul internetului mondial. Puţinii oameni de afaceri serioşi de pe net care au abordat în treacăt acest aspect, se feresc să spună asta deschis, deşi mie mi se pare evident!

În primul rând, pentru a avea o afacere a ta, trebuie să ai propriile produse şi servicii. Adică, să fii tu cel care controlează un canal de venit, nicidecum să fii un intermediar oarecare, într-un lanţ de producţie şi desfacere.

Ori, însăşi denumirea de „afiliat”, este destul de clară: Eşti un simplu intermediar într-o afacere care aparţine altcuiva şi în care realizezi exact ceea ce realizează orice alt vânzător: vinzi acel produs sau serviciu, activitate pentru care eşti plătit ca un angajat oarecare al unei firme oarecare, cu un comision oarecare.

Prin contrast, cel care are o afacere, este cel care a realizat produsul, deţine mecanismele de vânzare şi stabileşte comisioanele pentru vânzători.

Fără îndoială, poţi fi om de afaceri online şi să faci şi vânzări pentru un partener, dar aceasta este o activitate secundară, pe care o faci având o cu totul altă motivaţie decât aceea de a avea un loc de muncă şi a obţine bani.

Antreprenorul care vinde pentru alt antreprenor, o face în primul rând pentru a îşi construi o echipă puternică şi cu un câmp de acţiune foarte larg. Pe de altă parte, o face pentru a culege informaţii din piaţă, pe care, în alt mod, ar fi dificil să le obţină, ar fi distorsionate de cel care le culege şi care are propriile sale criterii de filtrare a informaţiei, bazate pe propria experienţă de viaţă şi de afaceri.

În fine, motivaţia antreprenorului pentru a desfăşura activităţi de vânzare este complexă şi presupune mai multe planuri pe care este structurată, iar această structurare depinde de nivelul de dezvoltare atins, atât dezvoltare personală, cât şi dezvoltare organizaţională sau de grup, respectiv de echipă.

Închei acest articol, cu întrebarea:

Ai produsele tale, echipa TA, strategia ta, tacticile tale, sistemul tău pus la punct şi funcţional?

Dacă şi numai dacă răspunsul este DA, atunci ai o AFACERE ONLINE.

Altfel, ai UN JOB ONLINE.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Monetizarea blogului 02 « Cum să faci Bani Fără Bani
 2. Daniel
  apr. 28, 2011 @ 09:35:55

  Buna ziua,
  In speranta ca nu deranjez prea mult, as dori sa va intreb daca ati fi
  dispus/deacord sa imi publicati un link pe blogul dv. intr-un articol sau
  blogroll pe
  cuvantul ( locuri de munca, angajari sau joburi). Ma gandeam la articolul de mai sus.

  Site-ul meu este http://www.joburi-online.ro
  mail: contact@joburi-online.ro
  id messenger: contact.joburi_online

  Prin urmare va pot ajuta si eu cu cateva
  linkuri pe diferite bloguri sau un spatiu publicitar pe o perioada
  determinata pe site-ul de mai sus.

  Va multumesc!
  Cu deosebita recunostinta, Daniel

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: