Complexitate versus dificultate

Una din marile dificultăţi cu care m-am confruntat de-a lungul anilor în viaţă şi foarte mult în afaceri şi în realizarea unui plan, este înţelegerea corectă a termenilor „complex” şi „dificil”.

Este o deosebire fundamentală, de tip antonimic (cuvinte opuse ca sens) între complex şi dificil.

Complex, semnifică o structură ordonată, formată din foarte multe elemente simple. Numărul foarte mare al elementelor componente ale unei structuri, ne poate conduce de foarte multe ori la concluzia eronată acea acţiune sau acel obiectiv este dificil.

Dificil, înseamnă o acţiune sau obiectiv simplă, dar pentru a cărei îndeplinire, ne lipsesc momentan majoritatea resurselor strict necesare.

Ca să luăm un exemplu, să ne gândim că avem de deplasat un obiect metalic (o construcţie metalică, să spunem) de 100 kg. Obiectul se află să spunem undeva pe şosea, în drumul nostru şi ne blochează trecerea. Am oprit maşina şi foarte posibil, primul gând care ne vine este „Până aici mi-a fost! Cum naiba fac să scap de asta, să-mi văd de drum?!”

Înseamnă oare asta că este foarte dificil sau imposibil?

Pe moment, da. Este foarte dificil. Avem tendinţa de a ne raporta în efectuarea acţiunii, la resursele proprii, respectiv forţa noastră fizică. În acest caz, evident, raportul de forţe este defavorabil nouă. Concluzia aceasta, reiese din modul în care evaluăm complexitatea situaţiei, sau, ca să exprim mai clar, numărul de paşi mici, necesari îndeplinirii obiectivului.

Soluţia, este simplă: Întoarcem maşina cu spatele spre obiectul metalic, scoatem din portbagaj cablul de tracţiune, ancorăm obiectul şi îl tractăm pe o poziţie diferită, astfel încât să ne putem continua drumul.

După cum se vede însă, numărul paşilor necesari, este mare. Sunt necesare foarte multe acţiuni extrem de simple, înlănţuite într-o ordine precisă şi perfect sincronizate în desfăşurarea lor. Cu alte cuvinte, este necesar un plan.

De ce depinde succesul acţiunii?

Există mulţi factori. De pildă, sexul conducătorului auto, poate fi un obstacol. Femeile, în general, se feresc de probleme tehnice. Ele vor căuta o soluţie de tip social „să căutăm pe cineva să ne ajute”, în locul căutării unei soluţii bazate pe resursele proprii (abilităţi, autoturismul, trusa de scule şi accesorii obligatorii, terenul, amplasamentul, unghiuri favorizante sau defavorizante).

Bărbaţii, în general, vor căuta o soluţie „în forţă”. Vor voi să îşi măsoare direct forţa fizică cu obstacolul din povestea noastră, caz în care, e clar că timpul consumat şi rezultatele obţinute prin îndepărtarea „manuală” a obstacolului, pot fi mai curând frustrante decât ceea ce ne dorim.

Soluţia oferită de mine însă, presupune o oarecare experienţă în mai multe direcţii, între care şi ceea ce specialiştii numesc „Project Management conceperea şi administrarea proiectelor.

Orice obiectiv, pentru a fi dus la îndeplinire cu succes, necesită un plan în care să fie prevăzut fiecare detaliu. În practică, datorită dezvoltării Fiinţei umane, aceste planificări se realizează spontan şi au complexităţi uneori foarte ridicate.

Datorită acestui mod spontan, natural de îmbinare a resurselor proprii mentalul conştient, subconştientul, inconştientul, supra-conştienţa, informaţiile schimbate cu mediul pe baza experienţei acumulate, complexitatea planului elaborat spontan, creşte practic în fiecare secundă de viaţă.

Este însă o mare deosebire între a conştientiza planul elaborat şi a îl lăsa la nivel subconştient, unde se formează şi se structurează el.

De aici apare de foarte multe ori confuzia între complex şi dificil.

 

Atunci când am vorbit în curs despre importanţa scrisului şi a planificării, am făcut-o cu scopul de a vă îndica soluţia care rezolvă exact acest proces de conştientizare a etapelor unui obiectiv.

Orice obiectiv, pentru a putea fi îndeplinit, presupune parcurgerea unui şir de de lungime variabilă de acţiuni foarte simple. Ele însă trebuie perfect ordonate, astfel încât la finalul fiecăreia, să avem resursele necesare pentru următoarea acţiune simplă.

Ca aplicaţie concretă, aveţi schema din cursul 11.

Am prezentat în cursul 11 o schemă globală a unei afaceri online. Fără urmă de îndoială, în câteva minute, aceeaşi schemă poate fi transformată în schema generală a unei afaceri clasice, offline. Ceea ce este important de remarcat în această schemă, este COMPLEXITATEA.

Ea este într-adevăr complexă şi spun asta, deoarece fiecare element de bază de acolo, necesită la rândul său o dezvoltare aproape similară cu cea a schemei din curs.

De pildă, blogul.

Blogul în sine, înseamnă o structură similară schemei afacerilor online. Vă întrebaţi poate de ce. Mai ales cei care aveţi „state de plată” vechi, ca blogger. Hai să ne amintim de primul blog şi de primul articol postat. Cum a fost? Simplu? Câte opţiuni ale platformei de blogging au trebuit studiate şi învăţate, atât teoretic cât şi practic?

Vă spun eu: câteva sute! Şi încă, chiar şi aşa, sunt multe alte sute de secrete de învăţat. Şi spun asta ca deţinător a peste zece bloguri şi încă vreo câteva situri (mă refer la cele la care fac hosting-admin). Deşi sunt conştient că în comparaţie cu alţii, sunt „expert”, văd şi eu cam ce sunt în stare să fac, comparativ cu ce îmi doresc să fac şi îmi dau seama că sunt încă „un începător”, din foarte multe puncte de vedere. Abordez însă totul cu calm şi fac paşi mici care, în timp se adaugă experienţei deja acumulate, sporind bagajul global de experienţă.

La fel este şi cu celelalte elemente din schema prezentată în cursul 11: grupurile (mailing list), newsletter-ul, autoresponderele, mailul, motoarele de căutare.

Vorbind de dificultate, putem spune doar că, însuşirea cunoştinţelor necesare operării corecte şi eficiente a fiecărui mecanism în parte, necesită un timp, mai mare sau mai mic, ceea ce crează senzaţia de „dificil” sau „greu”, cum spunem de obicei.

În fapt, este vorba despre faptul că etapele învăţării, pot avea mulţi paşi simpli în unele cazuri, ceea ce face procesul de învăţare mai îndelungat şi nicidecum mai dificil.

Aici, intervine forţa echipei, care oferă posibilitatea comunicării între membrii echipei, testarea unor paşi mici în paralel şi prin aceasta, scurtarea duratei de învăţare, uneori, în mod spectaculos!

În articolul următor, vom vorbi despre punerea în funcţiune a unui SISTEM.

Până atunci, vă invit să vă faceţi un plan propriu de dezvoltare personală, pe următoarele 6 luni. Veţi avea ocazia astfel să aflaţi de ce sunt atât de puţini oameni de succes în lume!

Pentru cei care vor cu adevărat să schimbe ceva în bine în viaţa lor, le recomand să se apuce ACUM de scrierea unui plan de acţiune.

Aveţi la îndemână, ca materiale ajutătoare, articolele:

Succesul se programează”;

Rezoluţia de anul nou”;

CBPN-01 Bani pe net faci în echipă!

 

Cel mai mare ajutor însă, sunt convins de asta, sunt colegii din grupul nostru de lucru, „Cum să faci bani

 

 

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Trackback: Cum să faci bani fără bani 02 « Cum să faci Bani Fără Bani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: