Primii absolvenţi ai cursului CBPN 01

Ziua de 14 februarie, are o semnificaţie aparte pentru Proiectul ZENLA. După cum ştiţi deja, pe data de 14 ianuarie a fost lansarea oficială a cursului CBPN 01. Pe de altă parte, cursul a fost operaţional începând cu 29 decembrie 2010, când au avut loc practic primele înscrieri. Atunci am creat o fereastră de 48 de ore pentru ca cine are curajul de a intra într-o aventură a descoperirii de sine, de a accepta provocarea noului.

La închiderea înscrierilor, aveam 12 înscrişi, între care eu şi Monica, deci, practic 10 studenţi.

Dintre cei 10 studenţi, cinci deja au terminat (absolvit) cursul.

Avem deci primii absolvenţi şi primele concluzii.

Iată mai jos lista primilor absolvenţi:

Carmen Anca Rus

Cornelia Tersanszki

Monica Stănescu

Balazs Zsolt Bohonyi

Stănescu Şerban

 

Menţionez că vor intra în aceste liste ale absolvenţilor, doar cei care au participat la activităţile din grupul de lucru, s-au prezentat şi au parcurs etapele prevăzute în curs.

Pe ceilalţi, încă îi aşteptăm să se ia ei înşişi în serios.

Au fost şi eliminaţi de la curs, dar până la urmă, am ajuns la concluzia că se vor auto-elimina, prin dezinteresul manifestat.

Oricum, în ce ne priveşte ca organizatori, vom ignora şi noi eventualele cereri venite din partea lor.

Ca observaţii generale privinbd desfăşurarea cursului, pot spune că am identificat dificultăţi majore în cel puţin 3 domenii.

1. Identificarea talentelor, este probabil momentul cheie cel mai dificil. Se pare că va trebui regândit cursul 3 şi poate şi cursul 4, astfel încât să oferim mai multe materiale orientative privind modul în care trebuie derulat procesul de autoevaluare, astfel încât să uşurăm pe cât posibil identificarea acestor talente.

Din nefericire, materialele ajutătoare încă lipsesc iar instrumentarul psihologiei, este greoi şi de cele mai multe ori, inoperant. Se merge pe idei preconcepute şi pe o abordare mecanicistă a Fiinţei umane, deci valoarea cercetărilor oficiale ale psihologiei, este discutabilă. De altfel, însuşi faptul că abia în 2007 s-a aprobat o lege care să se ocupe de educaţia specială a copiilor înzestraţi, spune multe.

Preocupare se pare că există, dar subiectul este „clasificat”. Singurele locuri în care ar putea fi găsite materiale valoroase, sunt arhivele serviciilor de informaţii-contrainformaţii. Adică, armată… Ca de obicei, oamenii de valoare, trebuie bine puşi în lanţuri, în cuşti şi păziţi de gărzi înarmate, ca nişte animale periculoase… Trebuie storşi de tot ce au ei mai bun, ori dacă refuză să devină slugile sistemului, trebuie demolaţi psihic. Vezi „sanatoriul” de la Poieni.

Cam acestea sunt preocupările noastre ca omenire, referitoare la „talente” şi „supradotare”.

Pe de altă parte, a ne resemna, e cea mai proastă soluţie.

Noi am făcut ceea ce am considerat că putem. Am acţionat pentru a ne schimba pe noi înşine. Acolo unde am reuşit, am considerat că e folositor să spunem şi altora, atât despre reuşite cât şi despre nereuşite.

Astfel, pe lângă informaţiile legate de afaceri, afaceri online, am inclus şi ceea ce am considerat foarte important şi anume, autodezvoltare şi dezvoltare personală.

În acest context se înscriu demersurile noastre privitoare la talent, dezvoltarea talentului şi startul unei afaceri, pornind de la această zestre.

2. Timpul, planificarea şi organizarea timpului. O altă dificultate majoră se pare că este modul în care este privită în general această resursă inestimabilă: TIMPUL.

Este o resursă fundamentală, este energia cea mai importantă, întrucât practic asta facem o viaţă întreagă: convertim TIMP, în alte resurse de care considerăm că avem nevoie la un moment dat. De felul în care avem grijă de TIMPUL nostru, depinde absolut totul în viaţă. Fericire, bunăstare, belşug, succes.

Foarte multă lume iroseşte enorm de mult timp fără a avea o imagine clară a unui obiectiv care trebuie atins. În acest sens, recomand tuturor cu căldură cartea lui Mircea Eliade, „Romanul adolescentului miop”. Această carte a fost şi a rămas pentru mine unul din modelele fundamentale ale succesului în viaţă.

3. Cunoştinţele de calculatoare şi internet. Se pare că este o problemă generală, nivelul cunoştinţelor de calculatoare şi internet. Poate că a venit vremea să deschidem un curs FREE de calculatoare începători. Am căutat pe internet. Din păcate, tot ce am găsit, sunt ceva tutoriale video şi foarte multe cursuri pe bani. Aşteptăm voluntari care să se ofere să realizeze un astfel de curs. Ştiu că volumul de muncă necesar e foarte mare, dar mai ştiu şi că noi investium lunar în Proiectul ZENLA 16 ore de muncă zilnic şi 400 euro, lunar. Prin urmare, acesta este costul real al unui curs FREE şi în general a tot ceea ce am oferit în cadrul Proiectului, în regim de gratuitate. Atunci când vor veni şi alţii alături de noi, când vor înţelege mai mulţi că dacă vrem să dăm înainte trebuie să oferim valoare înainte de a cere ceva, vom avea mult mai multe. Deocamdată, atât putem oferi noi, fondatorii proiectului.

Aşteptăm deci oameni care să vadă viaţa şi printr-o altă perspectivă decât cea a lui „a lua” şi anume, prin prisma lui „a dărui”.

Eu cred cu tărie că valoarea unui om se măsoară în cât are el de dăruit şi mult mai puţin sau chiar de loc în câţi bani are în conturile de pe la diverse bănci.

 

În sfârşit, mai sunt încă două subiecte care constituie dificultăţi şi în care este posibil să am o contribuţie mai mare atât în sens pozitiv cât şi în sens negativ: Comunicarea şi ritmul de muncă sau, exigenţele.

Aici însă, sunt foarte puternic condiţionat de cei cu care lucrez. Pentru a putea să mă integrez într-un anumit ritm de muncă să spunem „mediu”, trebuie să am un nivel al comunicării mult mai ridicat decât cel actual. Cum pot oare să îmi formez o imagine asupra a ceea ce înseamnă „mediu”? Pornind de la care informaţii? Aşa, pe ghicite? Atât timp cât studenţii se limitează la a primi cursurile pe mail, fără a participa la discuţii şi dezbateri, e practic imposibil pentru mine să ştiu unde anume am abordat greşit ceva, ce îmi scapă, ce ar trebui îmbunătăţit, cum anume, etc.

Statistic vorbind, din 50 de studenţi în medie în ultimele 15 zile, cei care s-au înscris în grupul de lucru şi au particxipat la discuţii, sunt următorii: (1) Carmen Anca Rus; (2) Cornelia Tersanszki; (3) Cornelia Hancsiki; (4) Diana But; (5) Monica Stănescu; (6) Ileana Oprea; (7) Augustin Morariu; (8) Cosmin Soameş; (9) Eduard Cosmin Zgorcea; (10) Maxim Negiba.

Prin urmare… principiul 20/80 Principiul lui Pareto sau regula sau metoda lui Pareto se verifică în practică. Mă întreb ce fel de afaceri online vor să construiască cei care stau izolaţi în turnul lor de fildeş?

Un procent de 20% din total, este ceva îngrijorător pentru noi, mai ales că ne aflăm într-o zonă a activităţilor sociale afacerile online în care comunicarea este esenţa însăşi a oricărei afaceri online, oricât de mică ar fi.

Despre Regula lui Vilfredo Pareto însă voi vorbi în alt articol. Este un principiu descoperit empiric şi care se pare că guvernează realitatea înconjurătoare, putând fi exprimat astfel:

1. „20% din populaţia mondială deţine 80% din avuţia mondială”

2. „20% din clienţi aduc 80% din venituri”

3. „20% din acţiuni aduc 80% din rezultate”

Voi reveni cu comentarii asupra acestor formulări, într-un articol dedicat Principiului 20/80.

 

 

Reclame

10 comentarii (+add yours?)

 1. rus8anca
  feb. 19, 2011 @ 11:29:37

  http://rus8anca.wordpress.com/
  unul dintre blogurile mele

  Răspunde

 2. marieta
  feb. 17, 2011 @ 01:52:54

  va salut.va multumescca m-ati indrumat cum sa intru in Group Yahoo [cum sa faci bani].Cu toate ca este pentru prima data cind postez un comentariu sper sa ma fac inteleasa.La virsta mea [ceva mai inaintata]am schimbat mai multe joburi ,in domenii diferite,mereu in speranta ca este loc de mai bine.Am incercat sa lucrez si in strainatate sperind in reusita financiara.Din acest punct de vedere este mai bine ca in ROMANIA,dar citind cursurile dvs. mi-am dat seama caci ce caut eu ,acel bine,de fapt este drumul catre talentul cu care m-am nascut .Abia acum stiu ce trebuie cu adevarat sa descopar si stiu ca numai atunci voi fi cu adevarat un om implinit spiritual si financiar.Sper din tot sufletul ca alaturi de dvs. si Monica sa reusesc sa gasesc ceea ce de fapt caut de atit de mult timp.Va multumesc,pe curind,cu drag Marieta.

  Răspunde

  • banifarabani
   feb. 17, 2011 @ 02:41:31

   Bun venit Marieta, în Lumea lui Ainival! 🙂
   Aici, totul e posibil, toată lumea are loc, pentru că noi credem că vârsta, e un simplu indice numeric.
   Fiecare vârstă îşi are rostul ei, dar TALENTUL, e fără vârstă.
   El aşteaptă cuminţel, înăuntrul nostru, să-i dăm cuvântul!
   Unii reuşesc mai devreme, alţii (ca mine) mai târzior iar alţii, eşuează.
   Credem că pe fiecare din noi îl afectează orice talent pierdut.
   Şi Viaţa, o dovedeşte cu vârf şi îndesat: Despre câţi oameni putem spune
   Omul potrivit la locul potrivit!”??
   Vrem să schimbăm asta şi am început cu noi.
   Dacă ne vor urma anul acesta măcar doi, apoi patru, apoi…
   Se cheamă că ne-am atins obiectivele.
   Dar cred că se poate şi mai mult decât atât!
   Cât despre „vârstă înaintată”, cea mai tânără fată de la noi, Ileana Oprea, are 71 de ani!
   Cred că în curând o să dea gata mulţi „lupi tineri”!
   Am cam roşit aşa, în secret, când am citit când s-a apucat de calculatoare (65 ani),
   că eu mă văitam că m-am apucat târziu (la 35 de ani).
   Avem multe de învăţat unii de la alţii!
   Şi în primul rând, să ne iubim dincolo de vârstele noastre cronologice.
   Că aşa e în afacerile online. Vârsta e un avantaj.

   Răspunde

 3. Raducu Valentin Nicolae
  feb. 16, 2011 @ 04:28:50

  Buna dimineata! Felicitari celor care au absolvit cursul si celor care la fel ca si mine au ales sa se inscrie la acest curs. Felicitari Monica si Serban pentru initiativa.
  La fel cum si tu spuneai Serban, timpul este una dintre barierele greu de trecut. Lucrez cam 12 ore pe zi pentru o firma la care sunt angajat pentru a-mi castiga existenta si sincer mi-a fost greu sa cred vreodata ca voi avea probleme atat de mari cu banii. Asta m-a determinat sa caut solutii astfel incat sa-mi pot castiga existenta si sa pot sa am si timpul necesar pentru mine si asa am dat de voi.
  Astept cu nerabdare fiecare curs al vostru, astazi urmeaza sa primesc cursul nr.3.
  Pe masura ce primesc cursurile si le citesc, realizez ca va cumplit asta pentru ca realizez ca va trebui sa las totul in urma si sa o cam iau de la 0. Va trebui sa-mi redescopar talentele pentru ca sincer am cam uitat care sunt acestea ori mi-au fost intotdeauna straine.

  Răspunde

 4. augustin
  feb. 15, 2011 @ 22:46:46

  Serban, am citit concluziile tale la absolvirea primei „serii” de sudenti ai CBPN-01. Ce sa zic? Cele trei domenii in care s-au manifestat dificultati sunt, intr-adevar, reale si ar trebui gasite solutii pentru a diminua din efectele lor negative, ce se rasfrang atat asupra derularii, cat si asupra finalitatii cursului, in integralitatea lui.

  Trebuie sa ma gandesc mai bine, sa „rumeg” mai mult concluziile trase si sa vin apoi cu niste idei pertinente. In orice caz, la prima vedere cred ca mai trebuie revizuit cate ceva la curs, poate chiar la toate sectiunile lui. Am observat chiar de pe la inceputuri ca esti dezamagit de lipsa de „combativitate” a unor cursanti, de absenta unei inter-activitati pe grup, de discrepanta intre unii prea vorbareti si unii prea reticenti, etc.

  Iti dau dreptate. Dar tine cont ca : 1/ Sunt oameni care, daca nu au ceva concret si la obiect de spus, mai bine tac (stii vorba:”daca taceai, filozof…”). Eu insumi fac parte din categoria asta. Poate mai sunt si altii. 2/Ca sa inlaturi efectele acestei posibile ipostaze, n-ar fi mai bine ca fiecare curs sa contina, in final, o intrebare/o problemuta, ceva, pe specificul continutului fiecarei „lectii”, la care cursantul sa trebuiasca sa raspunda pe grupul de discutii? Sunt antrenati, „obligatoriu”, sa devina activi, sa-si puna mintea in functiune si sa raspunda: daca n-o fac, abia atunci poti trage concluzia ca nu prea au nimerit bine pe la cursul asta si nu-ti mai faci nici tu iluzii ca ai n+ cursanti cand, de fapt, seriosi sunt doar x. In plus, din raspunsurile primite la problemele interogative mai poti trage si niste concluzii, cat de cat, asupra orientarii in timp si spatiu a celor in cauza. 3/ In fine, poate mai putin important, pe grup au mai fost puse si niste intrebari care au ramas fara raspuns, din motive x. Ar fi bun un moderator, idee pe care tu ai avansat-o si chiar ai propus-o unei colege, dar care a declinat-o. 4/ Ar mai fi o idee: ce-ar fi ca la final, fiecare absolvent sa-si faca un auto-examen: ce-am asteptat de la acest curs, ce dificultati am avut, cu ce m-am ales, ce-as propune in plus, etc.

  In sfarsit, astea au fost cateva idei, „nefinisate”, la o prima lectura a concluziilor de la prima „promotie de absolventi”; o sa mai meditez si la alte aspecte pe care o sa le scriu aici. Totodata, poate e un impuls si pentru ceilalti colegi sa-si aduca obolul de imaginatie.

  Răspunde

 5. Ileana Oprea
  feb. 15, 2011 @ 22:15:28

  Buna seara,
  In primul rand am sa felicit colegii care au parcurs cursul integral si l-au absolvit cu brio. De asemenea aduc felicitari si aprecieri fondatorilor cursului pentru stradania de a oferi informatii valoroase si utile celor care doresc o schimbare in modul de gandire si mai ales de actiune.
  Eu ma regasesc integral in dificultatile majore identificate si ma lupt sa le depasesc. Acesta este si principalul motiv pentru care m-am inscris la acest curs. Am de recuperat timpul irosit si de ordonat volumul mare de informatii oferit de Monica si Serban cat si cel pe care l-am selectat din carti si de pe internet. In curand voi lansa si eu blogul personal la care mai de clarificat unele idei.Sunt abonata la BLOGSPOT si nu m-am decis daca sa folosesc WORDPRESS pentru postarea blogului. As dori o clarificare privind punctele tari si slabe ale acestor siteuri pentru a lua decizia cea mai buna.
  pe curand
  Ileana Oprea

  Răspunde

  • banifarabani
   feb. 16, 2011 @ 00:06:37

   O să fac un studiu comparativ al avantajelor specifice.
   Cred că am mai scris ceva în articolele precedente, dar posibil să fi făcut doar referiri vagi.
   O să revin cu cel puţin un articol, pentru că sunt aspecte importante privind alegerea platformei de blogging.

   Răspunde

 6. florin
  feb. 15, 2011 @ 20:53:18

  Bună seara sau bună ziua, într-adevăr descoperirea talentelor este aşa ca un şoc pentru multa lume. Este ca o galeata cu apa rece aruncata cind dormi cel mai bine. Sotia mea s-a inscris si ea la curs si la cursul cu talentele pur si simplu s-a blocat a trebuit o ora sa o lamuresc sa scrie in caiet. Acum va rog sa ma scuzati da nici nu stiu cum sa comunic si nici nu stiu cum sa postez si nici unde ca nu ma lasa. Am vrut sa postez examenul 1 dar nu stiu unde. Nu vreau sa ma ascund de nimeni dar pur si simplu n-am stiut unde sa postez.
  Cu stima, Florin.

  Răspunde

  • banifarabani
   feb. 15, 2011 @ 23:52:48

   Dragă Florin, ai făcut un prim pas! E important că ai spus cu ce obstacol te confrunţi!
   Te-ai gândit o clipă măcar pe câţi poţi ajuta cu acest simplu gest?
   Da, acum e clar că trebuie să realizez o serie de tutoriale video.
   Ştiu că va dura, poate chiar o lună, dar să vedem. Ceva, trebuie făcut, asta e clar.
   Din nefericire, sunt singur încă şi asta e o barieră dificil de trecut.
   Bariera se numeşte 24 ore, 1440 minute şi 86.400 secunde.
   Asta e singura mea avere…
   În acest cerc pot să introduc ce vreau, dar fiecare element, ocupă un segment de timp.
   Înghite iremediabil o parte din acest capital inestimabil: TIMPUL!
   Dacă lucrez la 10 proiecte, asta înseamnă 1440 minute / 10 = 144 minute.
   Asta, admiţând că sunt un perpetuum mobile şi renunţ la somn, masă, etc.
   144 minute, înseamnă 2 ore şi 24 minute de fiecare proiect.
   La 11 proiecte, înseamnă 130 minute, adică 2 ore şi 10 minute de fiecare.
   Dacă socotim însă că sunt om şi am şi eu nevoie de măcar 8 ore pentru mine,
   atunci rămân doar 960 minute, sau 96 minute de fiecare proiect (activitate), adică, exact 1 oră şi 36 minute.
   Întrucât doar scrierea şi publicarea unui articol, fără răspuns la comentarii, suportul la curs, etc,
   durează cam 150 minute, rezultă că pot face doar 9 proiecte zilnic. Mailul, durează cam 180 minute,
   aşa că, tai de acolo şi răspund când şi cât pot.
   O să fac o listă cu ce tutoriale scurte, la obiect, trebuie în primă urgenţă.
   O să o găsiţi publicată pe acest blog.
   Tutorialele, vor fi făcute publice pe videoblog.
   Deocamdată, mi-am rupt vreo 4 ore din program să fac un prim tutorial,
   în care am prezentat cum se face înscrierea pe un grup Yahoo!
   Va urma încă unul, în care voi prezenta cum se citesc mesajele şi cum se trimite un mesaj.
   Toate cele bune tuturor!
   Şerban. 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: