Schimbări masive pe piaţa muncii

Există o tendinţă de a împinge fenomenele economice actuale către zona catastroficului. „Se desfiinţează locuri de muncă!”, este un slogan mult vehiculat în mass-media.

Câţi însă dintre analiştii economici ai României să îl regret cumva pe Silviu Brucan? observă că piaţa muncii suferă o translaţie de la „necalificat” către „super-calificat”?

Am remarcat aceleaşi tendinţe populiste şi aici în Grecia. Am rămas şocat când, discutând cu unul din liderii locali ai sindicatului artistic de la Teatrul Macedoniei, am aflat că fac grevă de două luni, pentru neprimirea salariilor:

Şi câţi salariaţi are Teatrul?

Are cam 1.800! (!! una mie opt sute!! n.a.)

Şi care ar fi salariul mediu?

Personalul auxiliar, are cam 800 euro; cel artistic, circa 1.400 euro.

Sincer să fiu, am paralizat când am auzit aceste cifre.

Iată un calcul aritmetic:

1.800 salariaţi x 850 salariu mediu lunar = 1.530.000 euro fond de salarii lunar

Veniturile, se înregistrează din spectacole. Deci, după două luni de grevă, veniturile salariaţilor instituţiei = 3.060.000 euro. Încasările instituţiei = 0 (ZERO!)

Mă întreb dintre toţi titraţii aceia din sindicat, câţi ştiu aritmetică elementară şi câţi ştiu ce înseamnă ShowBusiness? De unde se aşteaptă ei să vină trei milioane de euro, după două luni de grevă? Las la o parte cheltuielile de întreţinere, electricitatea şi alte asemenea, care ridică costurile teatrului la circa 2,5 milioane euro lunar!

Acelaşi fenomen ca şi în România. Facem grevă, să ne dea guvernul. Ca şi cum guvernul ar face producţie şi ar vinde ceva. Da, face şi guvernul producţie. De hârtii!! Zeci de tone de maculatură fabrică guvernul, lunar!! Problema e că populaţia trăieşte cu alimente, are nevoie de case, haine, încălţăminte, apă potabilă, aer curat şi neviciat… Câţi dintre greviştii de pe străzi produc cele necesare efectiv traiului?

S-au învăţat oamenii să aştepte să pice „din cer”. „Să ne dea guvernul!” De unde? Din producţia sa de maculatură? Includ aici, la maculatură şi aceste hârtii colorate, numite „leu” sau, mai nou, „RON”. Tot maculatură, doar că are serie şi număr de ordine.

Şi mă întreb, ca şi în cazul Greciei, câţi români şi-au pus întrebarea „Ce produc eu folositor societăţii de la care pretind?

Dar această întrebare, este pentru mine una retorică. Pentru că altfel, aş intra în rândul greviştilor eu însumi. Ori eu consider că decât să pierd vremea făcând greve, fie şi din birou, mai bine fac ceva. Deocamdată, mi-am propus să fac această serie de articole legate de educaţie financiară, de succes şi autodezvoltare. Pentru că stăm catastrofal la toate aceste capitole. Şi constat că e mai puţin o „vină” a României. Se pare că este un virus mondial.

Sau poate că omenirea a intrat cu adevărat într-un nou stadiu de dezvoltare şi de conştientizare a situaţiei globale!

O ultimă idee, la finalul acestui prim articol:

Pe piaţa muncii, a intervenit o modificare majoră: Apariţia telecomunicaţiilor performante, bazate pe sateliţi, calculatoare şi internet.

De aici, s-a deschis o perspectivă colosală pentru a munci de acasă, folosind calculatorul şi conexiunea internet.

Dar a profita de această oportunitate excepţională prin prisma implicaţiilor legate de timpul şi coeziunea familiei, de educaţia copiilor înseamnă înainte de toate a pune capăt semidoctismului, sub-calificării, incompetenţei promovate la rang de politică de stat.

Le vom discuta pe toate, în articolele viitoare.

Până atunci, salutări tuturor alexăndrenilor şi teleormănenilor, de la Şerban şi Monica Stănescu, din Thessaloniki!

Aşteptăm opiniile voastre pe blogul dedicat afacerilor online şi muncii de acasă cu calculatorul,

https://banifarabani.wordpress.com/

Special pentru cititorii revistei, este pe blog o pagină: „Pagina Realitatea TR”. Aşteptăm opiniile voastre acolo şi noi, colectivul de redactori ai revistei şi autorul articolelor.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: