Cum să scrii şi să publici o carte?

Pe grupul de lucru „Cum să faci bani”, am primit de la colega noastră Carmen Anca Rus, următoarea întrebare:

M-am gândit să public o carte, cu reţetele mele preferate. Cum pot face asta? Multumesc, Anca.

Evident că i-am răspuns, dar aceasta este o temă de maximă importanţă şi de aceea, am decis să facem un workshop. Să venim fiecare cu ideile sale, cu experienţa sa, cu talentul său şi astfel să avem un prim proiect al grupului nostru, al ECHIPEI.

Voi începe prin a descrie pe scurt paşii care trebuie făcuţi:

 1. Deschizi un fişier în OpenOffice „Carte de bucate”
 2. Scrii reţetele în fişier şi pe blog, sub formă de articole. O reţetă, un articol. Adaugă şi impresiile tale ca gospodină. Eu unul, asta caut într-o carte de bucate, chiar dacă mă pricep binişor la bucătărie. Precizare! Gastronomie, înseamnă tot ce ţine de mâncare! Adică, toate felurile de mâncare şi băuturile din orice restaurant serios! Bucătărie înseamnă ce mănânc eu şi ce îmi place.
 3. Categoriile. Creezi o categorie „Carte de bucate” şi sub-categorii pentru fiecare reţetă. De exemplu, o prăjitură, intră la „Dulciuri”, sandwich-urile intră la „Minuturi-Gustări”. Vezi că după ce creezi categoria „Carte de bucate”, următoarea categorie trebuie să aibă setată proprietatea „parent” la „Carte de bucate”.
 4. Traficul pe fiecare articol. După ce ai publicat cel puţin 10 reţete, verifici traficul pe blog. Vezi care anume articol are traficul cel mai mare (este cel mai citit). La următoarele reţete, publici în acea categorie o reţetă în plus.
 5. Evaluarea popularităţii. După ce ai publicat minimum 200 reţete, faci o evaluare a celor mai citite reţete. De aici, vor rezulta trei teme mai importante, potrivit interesului vizitatorilor. Aceste trei teme vor fi titlurile primelor tale 3 cărţi de bucate. Sau cel puţin ideea centrală a titlului. Pentru titlul final, trebuie să încerci mai multe variante şi poţi chiar să faci un poll (chestionar) cu variantele. Astfel, vei şti care e titlul pe care îl preferă lumea.
 6. Continui să publici pe blog până când ajungi la cel puţin 1000 reţete.
 7. Traficul minim pe blog, să fie de 600 vizitatori unici lunar, în mod constant. Pentru asta, putem colabora toţi cei din cadrul cursului CBPN 01.
 8. Elaborarea unui draft (= forma brută a cărţii). După ce ai reuşit să publici cam 1000 reţete, te apuci de „bucătăria internă” a cărţii. Verifici care este secţiunea cea mai căutată. Să zicem „vegetariene”. Grupezi toate reţetele de mâncăruri vegetariene într-un fişier nou. Cauţi un titlu atrăgător. Scrie mai multe variante şi vezi ce impact produce fiecare.
 9. Tehnoredactarea cărţii. Dacă te pricepi la DTP (DeskTop Publishing), atunci formatează cât mai atrăgător paginile pentru fiecare reţetă în parte. Ai de partea ta talentul foto care te va ajuta. Dacă însă ţi se pare greu, mă anunţi şi lucrăm împreună, îţi fac eu partea de DTP şi vedem noi ce faci tu în schimb. De exemplu, pui pe blogiurile tale şi în carte, reclame pentru curs, la cărţile mele. Dar până acolo, mai este.
 10. Coperta cărţii. Coperta unei cărţi este ceea ce vinde cartea. Abia de la a cincea carte de succes încolo, poţi conta pe „numele vinde cartea”. Deci, în etapa asta, coperta cărţii este critică. Eu o să îţi fac o copertă pentru carte, atât coperta 1 cât şi una 3D, pentru pagina de prezentare, exact cum au cărţile mele. Ai mai jos, sub lista aceasta, un exemplu.
 11. Promovarea şi lansarea. De vreme ce ai acum două bloguri, poţi să scrii un articol pe fiecare, în care să afişezi coperta cărţii şi să îţi inviţi vizitatorii şi cunoscuţii să descarce cartea. Asta se numeşte „salespage” sau pagină de prezentare. De asemenea, este important să rogi nişte prieteni să scrie câte o recenzie a cărţii. Pe pagina de prezentare a cărţii, pui aceste recenzii. Mai sunt multe altele de făcut. De exemplu un videoclip de prezentare, anunţuri la ziarele online, articole pe blogurile prietenilor, …dacă ai astfel de prieteni!
 12. Livrarea produsului. O carte electronică, un blog, un forum, un video-blog, sunt produse informaţionale. Chiar dacă ele ocupă loc puţin şi sunt comode prin contrast cu marfa clasică, ele sunt totuşi o marfă. Ca orice marfă, trebuie expediată către clienţi, care sunt beneficiarii tăi. Există două moduri: Modul complicat şi modul simplu. Modul complicat înseamnă să ai pe blog un link direct la carte. Dacă faci asta, o să fie greu să ştii cine este interesat de carte, câţi au descărcat-o şi atunci a oferi o carte FREE, înseamnă să îţi arunci munca pe fereastră. Motivul pentru care munceşti, este altul decât să dai de pomană. Vrei să îţi faci prieteni iar dintre ei, clienţi fideli. Pe de altă parte, cum comunici cu cei care au descărcat cartea? Cum afli ce părere au, ce ar mai trebui adăugat, etc.? Altă metodă, tot grea, este să ai o pagină de contact. Vizitatorul te contactează, îţi cere cartea prin mail, o trimiţi tu ca attachment… Am testat şi asta. Dacă stai degeaba toată ziua, la primele cărţi o să sari într-un picior de bucurie. Dar o să îţi treacă atunci când o să primeşti mailuri de genul: „Vreau fraţii Karamazov şi Crimă şi pedeapsă şi toată seria de cărţi Dune a lui Frank Herbert. Neapărat FREE şi să mi-o trimiţi pe mail”. Am primit la început astfel de mailuri, destule cât să îmi vină să mă spânzur!… Multe!
 13. Calea uşoară Autoresponderul. Tot eu îţi voi seta un autoresponder, îţi voi face o pagină de înscriere pentru downloadul cărţii şi vei realiza astfel prima ta listă de contacte.
 14. Fructificarea muncii. Mai departe, depinde de tine cum ţii legătura cu contactele, ce le propui să le vinzi, cum anume o faci, etc.

Cum se prezintă şi cum se transmite la cititorii interesaţi o carte:

Fă clic aici pentru a descărca gratuit cartea!

Vrei o echipă alături de care să îţi porneşti afacerea online? Înscrie-te ACUM la cursul nostru de afaceri online!

CBPN 01 Curs bani pe net 01 - banner 468x60

FĂ CLIC AICI ŞI ÎNSCRIE-TE ACUM!

Cam acesta este parcursul de la „nimeni” la „autor publicat”. Desigur, procesul este ceva mai dificil, dar odată automatizat, ai mecanismul de bază pentru generarea a multe, foarte multe canale de venit. De ce? Simplu! O carte este purtătoare de drepturi de autor, de la data primei publicări. Ca autoare, poţi păstra în exclusivitate toate aceste drepturi, poţi ceda o parte sau în totalitate drepturile de autor. Între cele două limite, poţi jongla. Totul este să ştii cum. 😉 🙂

Şi aici, o să descoperim importanţa de a face parte dintr-o echipă.

Un exemplu?

Eu am următoarele bloguri şi grupuri:

http://www.sserbanro.info

Sunt vreo 20 cu totul. Cum arată o carte promovată din prima zi de la lansare pe 20 de situri şi cum arată promovată pe 1 sau două?

Sau, hai să explic altfel: Câte cărţi vinzi pe zi dacă ai cartea în 20 de magazine şi câte dacă o ai în două?

Câte cărţi vinzi dacă mergi din om în om şi câte dacă ai un spot publicitar la o televiziune? Şi încă! Una mondială!?! Dar dacă ai două spoturi sau trei, care apar pe 20 de situri? Dar dacă pe jumătate din situri apar articole despre tine, despre carte, interviuri cu tine?

Da. Pentru aşa ceva, este nevoie de O ECHIPĂ PUTERNICĂ! O ai?

Rămâne de văzut! Deocamdată, ai CBPN 01…

Deocamdată, ştii ce ai de făcut. Până când vei avea destul material scris şi publicat, mai este. Vom vedea la vremea potrivită ce şi cum.

De tine depinde cum şi dacă vei reuşi!

Eu, după cum vezi, pot face toate acestea singur. Pentru prima carte, am avut nevoie de 3 ani. Aşa încât, mi-am făcut echipa: Monica. După ce am rezolvat problema asta, am publicat şi promovat peste 10 cărţi într-un singur an, am realizat un curs de afaceri online şi două bloguri de succes… Şi este doar începutul!

Am încă trei cărţi aproape gata de lansare, am alte şase cărţi în pregătire, am planul pentru încă două cursuri. Am ceva marfă de vândut, cred eu…

Pe scurt, cred că mă voi apuca să îmi fac planul pentru 2012 şi, cine ştie, poate şi pe 2013! Deocamdată însă, mă focalizez pe cursul de afaceri online, CBPN 01. Aceasta este prioritatea maximă pentru mine, acum.

A! am uitat de listele mele de contacte… Câţi prieteni ai care au propria lor afacere online şi îţi pot promova cartea? Sau serviciul, sau…

Tu decizi cum e mai bine să faci: să rămâi alături de noi, în echipa noastră sau să îţi încerci norocul singură.

Mie ca să ajung aici, mi-au trebuit peste 15.000 de ore de muncă. Asta, calculând la o zi de muncă de 8 ore, înseamnă 1875 zile = 5 ani 1 lună şi 20 zile. Nimica toată, aşa-i?!

A! 365 de zile din 365! Fără duminici, sâmbete, sărbători… Dacă scădem duminicile, asta înseamnă 5 ani x 52 săptămâni + 7 săptămâni (ce e peste 5 ani…)= 267 zile în plus…

Dacă însumăm acum „diferenţele”, obţinem 267 + 50 + 52 duminici = 369 zile… 6 ani şi 4 zile în total…

Ce vreau să spun este că, de una singură, după ce scrii cartea, o să o poţi lansa pe piaţă peste vreo şase ani. Şi asta, dacă eşti foarte perseverentă şi îţi permiţi doar o singură zi liberă săptămânal!!
Reclame

24 comentarii (+add yours?)

 1. Dorina Stoica
  Feb 25, 2013 @ 21:56:51

  Am publicat recent o carte în tiraj mic. Cartea s-a vândut bine la lansare. Aș dori să o public și online. Mă puteți ajuta cu un sfat? Despre carte puteți citi pe blogulhttp://dorinastoica.blogspot.ro/

  Răspunde

  • sserbanro
   Feb 27, 2013 @ 10:16:46

   Pot să ajut cu ceea ce ştiu, pentru că am făcut şi fac, în nici un caz cu sfaturi.
   Putem discuta despre SOLUŢII şi în măsura în care condiţiile sunt întrunite de ambele părţi, una sau alta dintre soluţii poate deveni aplicabilă.
   Aştept mai multe informaţii, pentru că întrebarea vizează o singură interpretare: DACĂ SUNT DISPONIBIL.
   Altfel spus, DACĂ AM TIMP.
   La această întrebare un singur răspuns e posibil: Îmi pot face timp, dacă ajungem să vorbim aceeaşi limbă.
   Dacă mergeţi pe premisa că ar trebui să fac eu muncă voluntară ca să vă publicaţi DUMNEAVOASTRĂ cartea online, SUBIECTUL E ÎNCHIS.

   Dacă am competenţele necesare, cred că o demonstrează cărţile pe care le-am scris, publicat şi între acestea,
   cele pe care le vând online.
   Mecanismul, poate fi văzut la:
   http://magazin.sserbanro.info

   Răspunde

 2. sserbanro
  Ian 18, 2013 @ 08:50:32

  Bună, Kate!
  Mă bucur că am putut să fiu de folos!
  Pe blogul meu, sunt încă vreo 350 de articole care ar putea să îţi folosească.
  Tematica e diversă, ca la orice blog personal.
  Dacă te interesează, am şi un set de tutoriale video, în care am demonstrat cum se utilizează modulul de statistici din WordPress.
  Acolo se află cheia utilizării acelor informaţii.
  Am în pregătire şi un curs, „Cum să scrii, să publici şi să vinzi o carte”.
  Îţi urez succes în construirea cărţii şi efectuarea tuturor paşilor necesari! 🙂
  Şerban Stănescu
  http://blog.sserbanro.info

  Răspunde

 3. Kate
  Ian 18, 2013 @ 06:34:05

  Buna Serban, blog-ul tau a venit ca o binecuvantare. De multe ori mi-am pus intrebarea aceasta, ca si predecesorii mei blog-eri…cum sa-ti publici o carte…toti pasii aceasi intortochiati si birocratici. Gasind articolul tau, aici, lucrurile s-au limpezit in capul meu pe aceasta tema. De acum as putea spune ca pot da frau liber imaginatie…cheia principala a unui roman, fara a mai fii chinuita de intrebari fara raspuns pe tema publicarii.
  As dorii ccu aceasta ocazie sa iti multumesc pt toate informatiile pretioase si extrem de folositoare unui blog-er, informatii pe care ni le-ai oferit aici, pe acest blog. Sunt cu desavarsire un cititor fidel, parcurcand de cateva ori fiecare articol, pt a nu scapa nici un cuvant si a fii cu temele la zii.Felicitari!!!!
  Cu bine pana la urmatorul comentariu si de asemenea mult succes!!!Stim doar ca se afla in spatele muncii serioase!!!

  Răspunde

 4. Cristina Prodan
  Dec 05, 2012 @ 09:20:41

  buna, sunt cristina, am 17 ani si mi-a venit ideea sa scriu o carte, gen roman politist dar probabil ca nu chiar cat un roman de mare 🙂 . As avea nevoie de niste sfaturi, asa, de inceput , deoarece am un prolog, insa nu prea stiu daca e corect ceea ce am scris. As putea sa iti trimit pe o adresa de mail ce am lucrat si sa imi spui o parere?

  Răspunde

 5. stan viorel ciprian
  Oct 16, 2012 @ 12:19:26

  buna ma numesc ciprian sunt bucatar de meserie si as vrea sa imi public o carte cu retetele mele culinare mare parte din romania si altele specific altor tari italia,franta,china,etc am vreo 10 tari care sunt dispus sa impartasesc retetele mele poata asa imi voi face viata mai buna si in acelasi timp sa pot impartasi la toti cei care vor citi despre mine ceea ce am de adaugat in aceasta carte

  Răspunde

  • sserbanro
   Oct 22, 2012 @ 10:35:26

   OK, Ciprian şi cu ce te împiedic eu să o publici?
   Poţi să fii mai explicit?
   Ce anume EXACT vrei?
   Ai început să spui ceva şi te-ai oprit la jumătatea drumului!
   E ca un fel de problemă la care ai formulat ipoteza, dar ai uitat să expui ceea ce se cere.

   Răspunde

 6. Iustina
  Aug 06, 2012 @ 22:39:07

  Buna seara, am inceput de putin timp sa scriu povesti neverosimile, am scris doua doar ca nu sunt lungi, m-ar putea ajuta cu ceva?
  Ideea de a scrie o carte ma tenteaza doar ca lipsa banilor e mai importanta asa ca nu-mi pot dedica timpul pe scris carti ci povesti momentan.
  Ce vreau sa va intreb este daca pot publica aceste scrieri cu morala si daca ma ajuta financiar cu ceva.
  Va multumesc!

  Răspunde

  • sserbanro
   Aug 08, 2012 @ 05:45:52

   @ Iustina:
   Fiecare e liber să îşi aleagă modul în care trăieşte!
   1. Desigur că poţi publica aceste scrieri!
   2. Financiar, cum ar trebui să te ajute? Poate îmi dai mai multe detalii?
   Ce înţelegi prin „dacă mă ajută financiar cu ceva”?
   În sensul că dacă o publici, o să curgă banii din toate părţile?
   Asta o poţi afla doar DUPĂ ce o publici!

   Răspunde

 7. plitan
  Mar 21, 2012 @ 00:47:18

  Buna Ma numesc Darius , Am 18 ani, Fiecare zi are cartea ei.. Multe idei am in plan pentru a imi deschide si eu o carte, As vrea ca subiectu sa fie despre omenire despre ce se intampla de ce atatea probleme de ce de ce etc! Nu uitati un tanar trebe incurajat si sper ca toti tineri sa se axeze pe viata lor si pe un drum corect

  Răspunde

  • sserbanro
   Mar 22, 2012 @ 10:29:57

   @ Darius Plitan
   Bun venit pe blog!
   Mă bucur că ai idei, întrebări şi cauţi răspunsuri. Şi eu am multe „De ce”-uri. De altfel, e cred întrebarea mea esenţială în viaţă! Şi am convingerea că şi cei care sunt mai puţin conştienţi de acest adevăr, au tot această întrebare în prim plan.
   Despre cartea ta.
   Cred că cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci, este să iei legătura cu Graţian Lascu. Are 19 ani şi deja a înregistrat primul său succes literar, „Amintiri din prezent”.
   Având aproape aceeaşi vârstă, sunt convins că aveţi multe să vă spuneţi unul altuia.
   Aşa cum l-am susţinut pe el, pot să o fac cu oricine dovedeşte seriozitate şi are tăria şi hotărârea necesare de a face ceva cu el însuşi şi cu viaţa sa!
   Prin urmare, dincolo de orice îndoială, opinia mea este:
   Dă-i drumul, scrie cartea şi după ce o vei termina, vei vedea încotro trebuie să te îndrepţi.
   Aşa cum am spus, Graţian Lascu este un exemplu din care te poţi inspira, este un om viu, „în carne şi oase”, poţi să te sfătuieşti cu el, cu cine crezi tu că îţi poate oferi o idee, o îndrumare. Tot Graţian îţi poate spune pe scurt ce pot face pentru tine.
   Ceea ce am făcut pentru Graţian, pot face pentru oricine.
   Există desigur nişte condiţii.
   Prima, este ca TU să ştii ce vrei de la tine, SĂ PRODUCI acea VALOARE care să îţi permită să intri în circuitul valorilor.
   Cred că pentru început, e destul.
   Când ai cartea gata, mă anunţi. Ori aici, ori pe FaceBook, ori pe blogul meu, ori în grupul dedicat creaţiei literare.

   Răspunde

   • Olivia Lyall
    Mai 12, 2016 @ 06:15:23

    sserbanro!,domnule sânteti extrem de arogant,priviți lumea de sus pentru că așa ați fost privit la început în timp ce ați urcat trepții succesului,sau asta este natura dumneavoastră?.Doamna Dorina va cerut un sfat la care ați lansat o ripostă uimitoare,un val tăios de cuvinte fără prea multă umanitate. Spueți că nu ajutați în nici un caz cu sfaturi,doar discutați despre soluții,desigur nu știți;discuțiile despre soluții sânt sfaturi indirecte,sigur nu v-ați făcut temele la lecțiile cu subiect direct și indirect.,de ce nu spueți direct: îmi pot face timp dacă imi convie plata?.Discutarea Soluției nu este muncă voluntară,doar sfaturile sânt muncă voluntară?.La o întrebare simplă:mă puteți ajuta cu un sfat?,ați răspuns ca o sabie cu două tăișuri,domule vă lipsește umaitatea.Viața aceasta este doar o călătorie scurtă pe pămât,când ajungem la capăt nu mai există nimic,regele și săracul sânt la același nivel,publicațiile dumeavoastră nu vă va ridica la un nivel mai înalt,nici aroganța actuală,atunci veți fi la aceeași Ebene cu doamna Dorina care astăzi va pus o întrebare simplă.

   • Şerban Stănescu
    Mai 12, 2016 @ 09:25:49

    Aşa este, stimată doamnă Olivia!
    Sunt extrem de arogant!
    Dacă aşa mă vedeţi dumneavoastră, după ce aţi citit un comentariu, ce vă face să credeţi că aş vrea să vă schimb eu, la modul general vorbind şi, în mod particular, de ce să vă schimb opiniile?
    E destul loc sub soare şi pentru mine şi pentru dumneavoastră.
    După cum vedeţi, în nemăsurata mea aroganţă, v-am aprobat comentariul, deşi puteam să îl şterg.
    Am totuşi o nelămurire în ce vă priveşte:
    Dacă eu intram la dumneavoastră în casă PRIMA OARĂ, NEINVITAT şi vă spuneam ce mi-aţi spus dumneavoastră mie, ce aţi fi făcut? Cum v-aţi fi comportat?
    Sau poate principiile pe care mi le aplicaţi mie, sunt aplicabile doar în cazul meu?
    Vorba lui George Orwell:
    „Toate animalele sunt egale. Dar unele, sunt mai egale ca altele…”

 8. OANA
  Feb 10, 2012 @ 12:46:00

  poeziiledeazidiaconuoanarodica.blogspot.com

  Răspunde

 9. ionut
  Dec 11, 2011 @ 15:12:57

  sti, eu sunt in Italia, e destul d greu aici, asa k am hotarat sa fac cea ce sper s ma pricep cel mai bine, am inceput s scriu o carte, una in care viata iti rezerva surprize neasteptate, in care fiecare pas si fiecare carare te duce catre necunoscut. Am decis s scriu o carte despre viata mea, sti, cu totul, cu cea ce am avut in Romania, cu cea ce am pierdut cand am plecat d acolo, cu cea ce am aici, despre viata romanilor d aici, despre cel mai important dar, despre iubire, iluzii, vise. mai e mult pana va fi gata. am nevoie d ceva sfaturi, crezi k va merge? astept email pe [admin edit] mersi.

  Răspunde

  • sserbanro
   Dec 11, 2011 @ 17:51:08

   Da, Ionuţ, desigur, e foarte bine ceea ce ai decis. Eu cred că sinceritatea te va situa pe o poziţie mult mai avantajoasă. Să ştii că mulţi vor să fie în vârful piramidei, dar prea puţini acceptă să plătească preţul!
   Mă bucur că eşti decis să îţi împărtăşeşti experienţa şi fii sigur, atât cât este posibil, te voi sprijini. Avem mai multe posibilităţi deja, deci lucrează la carte şi vom vedea pe parcura cum procedăm, pas cu pas.
   Chiar dacă suntem în Grecia, îţi urăm succes!
   Mult succes!

   Răspunde

  • rus8anca
   Dec 12, 2011 @ 06:48:00

   Ionuţ, şi eu locuiesc în Italia…

   Răspunde

 10. rus8anca
  Ian 27, 2011 @ 14:58:06

  Răspunde

 11. rus8anca
  Ian 26, 2011 @ 09:49:58

  Serban,de aceea am postat gandurile mele,deoarece am nevoie de ajutorul echipei,ca de una singura…mai greu,multumesc!

  Răspunde

 12. eumiealmeu
  Ian 24, 2011 @ 09:50:57

  bun subiectul. amănuntele rămân de comentat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: