TU eşti afacerea!

Spuneam în articolul precedent, „Fă bani fără bani – începutul”, că elementele cheie ale oricărei afaceri, sunt: TU, afacerea ca idee, oamenii şi comunicarea.

Astăzi, vom discuta despre TINE!

Desigur, vreau să interpretezi în mod înţelept. Asta înseamnă că, pentru câteva minute, eu sunt cititorul şi tu, omul de afaceri! Inversăm rolurile, adică. De ce aşa? Pentru că mi se pare corect şi omeneşte să dau un exemplu pe care să îl discut. Cum să te dau exemplu pe tine? Aş fi în orice caz, nedrept! Ştiu mult mai multe despre mine, decât despre oricine altcineva! Chiar şi despre propria mea soţie, oricât de multe aş şti, ştiu mai puţine decât despre mine…

Deci…

EU sunt afacerea!? DA! Se pare că Viaţa, Practica şi toţi oamenii de succes, au impus această concluzie!

Aşadar:

Fiecare om în parte, este propria sa afacere.

Afacerea se numeşte VIAŢA MEA S.R.L.!

 

Iată o parte din argumentele pe care le-am găsit eu, în cei 17 ani de afaceri:

 1. Eu adică TU! am nişte nevoi concrete, pe care trebuie să le acopăr, fie din resursele proprii, fie din alte resurse, pe care le obţin făcând un schimb de resurse. De exemplu, eu am nevoie de casă, masă, haine, electricitate, calculator, un minim de mobilă, apă, servicii de salubritate. Mai sunt încă multe altele, dar ajunge ca exemplificare.
 2. Eu — adică TU!am nevoile, dar am şi anumite resurse: Timpul, sănătatea talentele native şi, pe parcurs, aptitudinile dobândite. La acestea se pot eventual adăugaATENŢIE! Este doar o simplă presupunere! — elementele care fac averea materială a familiei (casă, maşină, mobilă, covoare, bibliotecă, economii în bani, bijuterii, alte valori), avere care poate spori viteza intrării în circuitul economic al schimburilor de resurse, dar de cele mai multe ori, devine o frână în calea dezvoltării omului. Am văzut asta în prea multe ocazii în cei peste 50 de ani de existenţă…
 3. Schimbul de valori şi resurse. Aşa cum eu — adică TU! — am nevoie de mâncare, de casă, de haine, etc., are oricine nevoie. Dar eu produc mâncare, haine, case, încălţăminte ? Eu produc altceva. Atunci, ce îmi rămâne de făcut? Evident, un singur lucru pot face. Să cedez din resursele mele o parte, astfel încât să pot obţine în schimb ceea ce am nevoie. E singura cale! Oricât ar voi alţii să spună altceva! Majoritatea îşi vând timpul, pentru că ei consideră că e singura soluţie. Eu consider că e o enormă diferenţă între gestionarea timpului şi vânzarea lui, ca singură metodă de a supravieţui. Aici, e o discuţie foarte lungă de făcut, dar… intrăm în politică şi filosofie. Mă refer la naţionalizare şi colectivizare, proprietate de stat şi proprietate privată, socialism şi capitalism, familii sărace şi familii bogate… Să vorbim deci despre gestionarea Timpului propriu.
 4. Gestionarea Timpului propriu. Există cel puţin trei căi sau variante:de gestionare a Timpului propriu (Time Management) A. Vânzarea Timpului propriu, în anumite limite. B. Vânzarea Timpului propriu într-o anume măsură şi rezervarea unui timp de muncă pentru sine, în scopul declarat şi urmărit cu perseverenţă de a cizela talentele proprii şi a dezvolta noi aptitudini. C. Alocarea întregului Timp disponibil pentru sine, în scopul educării la standarde profesionale pentru a deveni capabil de a conduce şi dezvolta propria afacere. După cum se poate deduce cu uşurinţă, alegerea soluţiei depinde de talente, de aptitudini, de gradul lor de dezvoltare la un moment dat şi de nivelul de educaţie generală. Eu, am început pe la 8 ani prin a îmi face singur educaţia, citind enorm şi de pe la 10 ani, scriind. Am continuat prin a îmi vinde timpul, încă de la 16 ani, în vacanţa mare. Am lucrat în producţie, în industria chimică. Muncitor necalificat.

 

Iată că până aici, am trecut în revistă patru din STÂLPII de rezistenţă ai oricărei existenţe umane, fie ea individuală, fie colectivă familie, viaţă personală, afacere, colectivitatea locală, zonală şi chiar comunitatea mondială.

Reiau ca sinteză:

 

1. OMUL ŞI NEVOILE SALE. TU, el ea, eu, noi şi nevoile noastre. Noi toţi şi toate!

2. RESURSELE. Individuale şi colective.

3. SCHIMBUL DE VALORI ŞI RESURSE.

4. GESTIONAREA TIMPULUI PROPRIU.

 

Mai multe şi mai detaliat, poţi citi în cărţile „Cum să faci bani” „Schimbul de valori” şi „Libera Circulaţie a Valorilor LCV”.

Mă voi opri deocamdată pentru a îţi lăsa timpul necesar să reflectezi adânc la cele citite! În articolul viitor, vom discuta despre…

Al cincilea element: EDUCAŢIA.

 

 

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. brushvox
  nov. 21, 2010 @ 06:50:28

  acest tip de abordare utopic in fapt ne intoarce inapoi la societatea primitiva, fapt care nu este neaparat ceva rau, probabil mai avem multe lectii de invatat.
  sau mi-a amintit de ce evreii numesc „kibbutz” si pare a fi unul din putinele modele de societate inca functionale.
  insa si kibbutz-ul functioneaza la scara redusa, nu prea vad cum s-ar putea extinde la scara larga si lucrurile pe care le spui, propui tu, functioneaza – predominant mai mult sau mai putin conjunctural, sa nu spun accidental – la nivel individual si trebuie spus si faptul ca nu functioneaza in permanenta.
  nu stiu daca timpul poate fi dat inapoi sau nu, dar mentalitatea omului este greu sau imposibil de schimbat.
  ca si cu Osho… il citesc 95% femei singure, n-am vazut politist, avocat, director de banca sau PR de la o corporatie citind sau vorbind despre Osho…

  Răspunde

  • banifarabani
   nov. 21, 2010 @ 16:56:42

   @Brushvox!
   1. Mulţumesc pentru opinii! Chiar îmi sunt folositoare!
   2. Felicitări pentru felul în care îţi pui munca în valoare!
   Situl respectiv de muzică, e excepţional!
   Dar, tocmai mi-ai servit argumente să te contrazic!

   Aşadar:
   Citez:

   acest tip de abordare utopic

   Adică?
   Ce te deranjează? Că atrag atenţia asupra faptului că banii sunt o simplă invenţie,
   o unitate de măsură a valorii reale?
   Că susţin ceea ce acum se numeşte BARTER?
   Sunt miliarde de tranzacţii barter astăzi, în fiecare lună!
   Mi-ar trebui o carte să argumentez la modul analitic şi cu exemple din viaţă de ce.
   Probabil că jumătate din ceea ce circulă ca mărfuri şi servicii, circulă în regim barter!
   Banii intervin doar în hârtii!
   E o discuţie lungă şi mă opresc aici.
   Dacă însă eşti convins că greşesc, atunci e cazul să citeşti următoarele cărţi FREE:
   Luca Dezmir
   Vezi că la sfârşitul paginii, e o casetă de înscriere.
   Se citesc repede şi sunt excelent documentate!
   Cu bine şi multă multă vânzare, 😉 😀
   Şerban

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: